het Kapucijnenpad

Het meest noordelijke dorp van België

Het Kapucijnenpad

Bron Toerisme Hoogstraten

Klik op de kaart om ze te vergroten

De wandeling start aan het Kapucijnenklooster. Met de rug naar het klooster ga je naar links naar KN34. Onmiddellijk aan de overkant zie je het Mariapark met de grot . Jaarlijks vormt deze grot een belangrijk aantrekkingspunt voor vele bedevaarders. Pater Pio, de meest beroemde van alle Kapucijnen, heeft hier eveneens een prachtig standbeeld gekregen.


Aan KN14 zie je in de straat rechts het oude stationsgebouw (nu privéwoning) van de voormalige tramlijn Hoogstraten – Rijsbergen. De tramlijn werd in 1899 in gebruik genomen en in 1934 werd ze gesloten. In de maand mei en in de zomermaanden vervoerde de tram duizenden gelovigen die het Mariapark bezochten. Er werd over het station een pension gebouwd om de pelgrims de gelegenheid te geven in Meersel-Dreef te overnachten.

Dit is nu café 'De Dreef.

Aan KN34 ga je links naar KN31 en verder naar KN12 . Je ziet hier de oude smeedijzeren trambrug over de Mark. Aan KN12 ga je rechts en zie je in de bocht de nieuwe watermolen uit 1911 en aan de overkant de molenaarswoning uit 1894.

In 1382 wordt de Meerselmolen voor het eerst genoemd. Het zal in die tijd slechts een kleine, houten molen zijn geweest, verscholen in het toenmalige moerasachtige gebied. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 tot 1648 ) bevindt de watermolen zich op Spaans bezet gebied en wordt om die reden in 1624 vernield omdat de protestanten alle belangrijke bevoorradingspunten, zoals molens, willen vernietigen. De molen is een jaar later terug opgebouwd, maar brandt af in 1668 waarna de molen, waarschijnlijk in steen, opnieuw wordt opgetrokken. De geschiedenis herhaalt zich: in 1809 wordt de molen tijdens een hevig onweer door de bliksem getroffen en brandt opnieuw af en wordt enkele jaren later opnieuw opgebouwd. Op 19 april 1910 is het weer raak...de molen brandt voor de derde keer af. De toenmalige eigenaar Victor Rommens bouwt de molen in geen tijd weer op en deze molen staat er nog steeds.

Je vervolgt de baan terug richting Meersel-Dreef (de woning op Dreef 8 was de vroegere melkerij van Meersel – Dreef ) en slaat linksaf de eerste straat (Kapelweg) in en komt zo bij KN42 . Hier ga je rechtsaf naar KN17, waar je de Sint-Luciakapel tegen komt.

Deze kapel vindt haar oorsprong in 1223 en was ongetwijfeld een houten constructie met strodak. In 1420 werd begonnen met de bouw van een stenen kapel op initiatief van Jan van Cuyk, Heer van Hoogstraten. Op 28 april 1421 werd de kapel ingewijd ter ere van de heilige Lucia en de heilige

Quirinus. Tussen 1541 en 1542 werd ze vergroot met een koor en kruisbeuk. Maar deze verbouwing werd halfweg stopgezet wegens geldgebrek. Tot aan de bouw van de kloosterkerk deed de kapel dienst als godshuis van Meersel-Dreef. De kapel is beschermd in 1953 en gerestaureerd in 1982.

Aan KN37 kan je kiezen voor een verkorting of een uitbreiding van de wandeling. De korte versie gaat aan KN37, rechtdoor naar KN36 en verder naar KN35. Op Heieinde zie je een paar mooie 19de eeuwse hoeves(nr.2 en nr. 15). In de Nieuwe Dreef sluit je weer aan op de wandeling.Aan KN37 ga je links naar KN38 en verder rechtdoor naar het Nederlandse KN2. Hier sluit de wandeling aan op het Nederlandse wandel netwerk. Let op; deze Nederlandse knooppunten zien er anders uit en staan aangegeven met geelgroene stickers. Vanaf de betonnen buis die het gemotoriseerde verkeer moet tegenhouden, wandel je op Nederlands grondgebied. Volg hier dus de geelgroene pijltjes. Voordat je aan de grens in de industriezone komt , sla je rechts af en ga je het natuurgebied in (aan het bord Hazeldonk).


Dit gebied vormt een buffer voor het lawaai van de snelweg E19 die een 200 meter verder hier vandaan ligt. Aan het einde van het natuurgebied, ter hoogte van KN2,ga je naar links naar KNO1 .Als je hier rechts kijkt zie je op ongeveer 500 meter grenspaal 220in het veld staan.


Ben je minder goed te been of wil je de drassige stukken via het Ballemanspad (= Laarzenpad) vermijden, neem dan de verkorting via de geasfalteerde baan (Kerzelseweg), waar je dan naar rechts wandelt.

Aan het Nederlandse KN2 draai je rechtsaf en volg je de Kerzelseweg via KN58 naar KN57 tot aan het kruispunt met Heieinde. (einde verkorting )


Als je aan KN2 linksaf bent gegaan, kom je op de volgende kruising KNO1 tegen waar je rechtsaf gaat richting KN71. Je wandelt ongeveer 1,5 km over de Ballemanseweg en komt dan op je rechterkant de wandeling Ballemanspad tegen. Aan KN71 sla je rechtsaf naar KN58 en volg je de witoranje pijltjes door het natuurgebied tot je ongeveer 1 km verder op een geasfalteerde weg komt. Dit is de Kerzelseweg waar je aan KN58 links afslaat naar KN57.


Aan het volgende kruispunt ga je rechts Heieinde op. Hier zie je grenspaal 219 die het meest noordelijke punt van België aangeeft. Op deze baan vind je enkele 19de eeuwse hoeves (nrs. 37 & 46). Op het volgend kruispunt ga je linksaf de Nieuw Dreef in, waar je een charmant kapelletje (1941) vindt en kasteel Rommens uit 1915.

Ga richting KN35 en dan links/rechts. Hier ga je links het pad op naast De Mark naar het Nederlandse KN72.Aan de stuw zie je hier de vistrap die er voor zorgt dat de vissen de stuw kunnen passeren. Je wandelt op de oever van de Mark richting Nederland. Op de grens passeer je grenspaal 218. Aan KN72 ga je links/links naar KN59, waar je opnieuw in België komt. Je passeert hier ook nog enkele grenspalen.

Hier ga je naar KN35 en verder naar KN34, waardoor je terug op de startplaats aan het klooster komt. In de Dreef op nummer 82 merk je een mooie gerestaureerde hoeve uit 1782, een aantal hulzen met Franse kap (nr. 94, 96, 106& 108) en een paar pittoreske huisjes met klokgevels die erg 'Hollands' aandoen (nr. 86, 120 & 139). De woningen van de vroegere wagenmaker (nr. 124) en de schrijnwerker (nr.124 ) zijn nog zeer herkenbaar.

Je loopt nu door gans het dorpscentrum met de vele horecazaken. Tijdens de zomermaanden is het hier over de koppen lopen en wordt er elke zondag een rommelmarkt georganiseerd.

Het laatste nieuws leest u op

De Hoogstraatse Maand brengt steeds het nieuws van en voor de Drevenier   

Bezoek: www.demaand.be


Meersel-Dreef Nieuws op Facebook houdt alles actueel

Bezoek: Meersel-Dreef Nieuws

Contact webmaster

Jan Keteleer

Heieinde 30

2328 Meersel-Dreef

Email: contact@meersel-dreef.be

Deel deze pagina

Copyright 2020@Jan Keteleer