Smokkelaars en douaniers

Het meest noordelijke dorp van België

Smokkelaars en douaniers

Foto's Collectie Rolf van den Broek

Klik op de foto's om ze te vergroten

Waar een grens is, wordt gesmokkeld. En tussen Nederland en België is in de 19de en 20ste eeuw enorm veel gesmokkeld.

Vaak waren er gewelddadige confrontaties tussen smokkelaars en autoriteiten .


Alles wat in België goedkoper was, werd naar Nederland gesmokkeld: suiker, elastiek, tabak, lampen, enz. . De spullen werden veelal op de fiets meegenomen in zakken aan het stuur, maar ook weggestopt in bijvoorbeeld holle zadels of onder de kleren. Uiteraard werd er ook van Nederland naar België gesmokkeld . Vlees en vis waren erg in trek. Ook levende beesten werden de grens overgebracht. Jutezakken om de poten voorkwamen hoefafdrukken of men liep door de Mark.

Ging het aanvankelijk voornamelijk om arme mensen en werklozen die een centje wilden bijverdienen, halverwege de jaren '50 van de vorige eeuw werd de smokkel het terrein van de georganiseerde misdaad . Het Land van Hoogstraten was toen de draaischijf van grootschalige smokkel van Nederland naar België. Er was niet alleen een lucratieve illegale rundertrafiek via nachtelijke bos- en veldwegen, maar ook een goed georganiseerde sigaretten- en botersmokkel.

Gewapende bendes vervoerden met gepantserde auto's vele honderden kilo's boter tegelijk. Naast kraaienpoten, olie en rookbommen maakten ze zelfs gebruik van vlammenwerpers en vliegtuigmotoren om achtervolgers af te schudden. Vanaf 1858 begon de douane een strijd tegen het smokkelen .


Om te vermijden dat ze te vertrouwelijke banden met de smokkelende bevolking zouden opbouwen, mochten douaniers niet afkomstig zijn uit de gemeente waar ze opereerden. Naarmate de smokkelaars crimineler werden, zette de douane steeds grotere middelen in. Hierbij vielen soms doden en gewonden, aan beide kanten. Het Europese landbouwbeleid maakte een einde aan de botersmokkel. De douane stopte haar activiteiten tegen smokkelen in 1993.

Het laatste nieuws leest u op

De Hoogstraatse Maand brengt steeds het nieuws van en voor de Drevenier   

Bezoek: www.demaand.be


Meersel-Dreef Nieuws op Facebook houdt alles actueel

Bezoek: Meersel-Dreef Nieuws

Contact webmaster

Jan Keteleer

Heieinde 30

2328 Meersel-Dreef

Email: contact@meersel-dreef.be

Deel deze pagina

Copyright 2020@Jan Keteleer