Het Mariapark

Het meest noordelijke dorp van België

Het Mariapark

Foto's Collectie Rolf van den Broek

Klik op de foto's om ze te vergroten

Sinds 1895 is het Mariapark met de Lourdesgrot in België en Nederland een bekend bedevaartsoord. De verschijning van Maria in Lourdes (Frankrijk) in 1858 bracht ook in Meersel-Dreef een ongeziene Mariadevotie op gang.


De kapucijnen speelden hier graag op in en 'Onze Lieve-Vrouw van Lourdes te Meersel-Dreef werd de spil van de devotie aan de grens. Het bos tegenover het klooster, dat aanvankelijk dienst deed als kloostertuin, kreeg een nieuwe bestemming als devotiepark.


Pater Jan Baptist Rutten had beloofd een Lourdesgrot op te richten indien hij veilig en wel zou terugkeren van een missie in Punjab (Pakistan). En hij hield zich aan zijn belofte . AI in juni 1895 werd de eerste steen van de grot gelegd. Niettegenstaande een paar instortingen werd ze al in september van dat jaar voltooid. Vanaf dit moment was het kloosterpark niet langer de privétuin van de kapucijnen, maar wordt het voor iedereen toegankelijk.


Naar aanleiding van de oprichting van de Mariagrot werd meteen ook de nieuwe gilde van Onze-Lieve-Vrouw in het leven geroepen. Deze gilde moest instaan voor het organiseren van bedevaarten en het onderhoud van de grot. Op 20 oktober 1895 gebeurde de plechtige inwijding van de nieuwe Mariagrot door de bisschop van Lahare (Pakistan). Een jaar later werd rond een kruisweg toegevoegd. In1951 werden die oorspronkelijke voorstellingen vervangen door beelden van de hand van kunstenaar Jef Jacobs uit Mechelen .

Het laatste nieuws leest u op

De Hoogstraatse Maand brengt steeds het nieuws van en voor de Drevenier   

Bezoek: www.demaand.be


Meersel-Dreef Nieuws op Facebook houdt alles actueel

Bezoek: Meersel-Dreef Nieuws

Contact webmaster

Jan Keteleer

Heieinde 30

2328 Meersel-Dreef

Email: contact@meersel-dreef.be

Deel deze pagina

Copyright 2020@Jan Keteleer